maanantai 7. marraskuuta 2011

Juttu tämän päivän Markkinointi&Mainonta nettilehdessä


Markkinointi ja Mainonta, 11:41

Nuoret miehet ottivat My Little Ponyn omakseen

Televisiossa 1980-luvulla pyörinyt animaatiosarja My Little Pony on tehnyt paluun nykyaikaistettuna versiona. Sarja on yllättäen saanut laajan seuraajakunnan nuorista miehistä, kertoo Wall Street Journal.
Lelu- ja pelivalmistaja Hasbro ja media- ja viihdeyhtiö Discovery Communications toivat My Little Ponyn uudelle The Hub -tv-kanavalle lokakuussa 2010. Yhtiöt kertoivat sarjan kohderyhmän olevan 3–6-vuotiaat tytöt ja heidän äitinsä, "joilla on omasta lapsuudestaan lämpimiä muistoja My Little Ponysta".
Nuorten miesten suuri kiinnostus sarjaa kohtaan on siis tullut yllätyksenä. The Hub -kanavan toimitusjohtajan Margaret Loeschin mukaan valtaosa sarjan aikuisista katsojista on kuitenkin edelleen naisia.
Sarjaa fanittavat miehet kutsuvat itseään lempinimellä ”bronie”. Kutsumanimi tulee sanoista ”bro” (veli) ja ”ponies” (ponit). Osa bronieista sanoo jääneensä sarjaan koukkuun korkealaatuisen animaation takia, toiset kertovat ihastuneensa hahmoihin.
Paikalliset broniet kokoontuvat omilla paikkakunnillaan eri puolilla Yhdysvaltoja keskustelemaan sarjan hahmoista ja juonenkäänteistä. Toisensa he tunnistavat paidan taskuihin laitetuista paperiponeista.
Hasbron mukaan My Little Pony -tuotteiden myynti kasvaa, mutta yhtiö ei kerro lukuja eikä kommentoi, kuka tuotteita tarkkaan ottaen ostaa.
WSJ:n mukaan osa bronieista vieroksuu Hasbron Pony-hamoja, koska ne ovat heidän mielestään liian kaupallisia tai eivät vastaa tv-sarjan hahmoja. Esimerkiksi Prinsessa Celestia -poni on sarjassa valkoinen, mutta leluna vaaleanpunainen. Broniet ostavatkin usein epävirallisia ponituotteita toisiltaan. WSJ:n jutussa mainitaan esimerkiksi itsetehdyt tarrat.


http://www.marmai.fi/uutiset/nuoret+miehet+ottivat+my+little+ponyn+omakseen/a718022?s=u&wtm=marmai-07112011

Ja toinen linkki Talouselämään:


http://www.talouselama.fi/uutiset/my+little+pony+sekoittaa+nyt+miehia/a717650?s=l&wtm=talouselama/-06112011&

Tunnetko sinä ketään poneihin hurahtanutta miestä tai oletko itse bronie?

4 kommenttia:

  1. Juuri eilen mieheni kertoi työpaikallaan olevasta harjoittelijasta joka oli tunnustautunut ponifaniksi. En eilen vielä ollut uskoakseni vaan arvelin, että tyyppi tykkäisi lähinnä youtubessa ja jylpyssä olevista fim-remixeistä, mutta kaipa tässä on todella uskottava, että näitä bronejakin on olemassa! Millaisiahan ne paidantaskuun laitettavat paperiponit sitten ovat? Tai miespuolisten fanien suosimat tarrat? o.O

    VastaaPoista
  2. voisin sanoa olevani Brony, mutta kuulun myös tähän G1-keräilijäkerhoon.
    Bronyt ovat luovia, ihania ihmisiä. ^^ Monta ihmistä olisi jääny tuntematta ellei ponit meitä olisi yhdistäneet.

    VastaaPoista
  3. Kiva, kun linkitit meidänkin tietoon nämä artikkelit! Keräilijänä brony-ilmiä kiinnostaa mua, koska se käsittelee poneja ihan eri kantilta kuin millä lailla itse niitä harrastan, mutta en ole lainkaan tyytyväinen noihin artikkeleihin. Niistä huomaa aika selkeästi, että kirjoittajia ei ole kiinnostanut ottaa selvää edes avaintermistä "brony", joka on virheellisesti muodossa "bronie" (joka on aika selkeästi englannin kielen kieliopin mukaisesti brony-sanan monikkomuoto, ei yksikkö). Juttujen virhe on siltäkin kannalta aika hassu, että WSJ:n alkuperäisjutussa vielä kerrotaan brony-sanan olevan sanojen "bro(ther)" ja "pony" risteytys ja se siis loppuu "ny"-tavuun, mutta alkuperäisjutussa asiaa selventävässä virkkeessä on käytetty monikkoa ja tästäpä on kai sitten monikko päätynyt suoraan molempiin suomenkielisiin juttuihin. Talouselämän juttu näyttää ilmestyneen päivää aimmin kuin Markkinointi & Mainonta -lehden, joten varmaan bro+pony-selvennys on napattu aika suoraan TE:stä M&M:aan lukematta alkuperäistä kovin hyvin. Tiedän, että on hölmöä nillittää yhdestä termistä, mutta aika raa'asti se nyt paljastaa, että kirjoittajat eivät ole hirveän huolella tietojaan tarkistaneet.

    Ja se sisältö! Mun mielestä molemmat artikkelit on sisällöttömiä ja vähän turhankin viihteellisiä pintaraapaisuja, jotka vain keskittyy brony-ilmiön pintapuoliseen tarkasteluun ja kummastelee aika sukupuolittavalla tavalla sitä, kuinka "aikuiset miehet" katsovat "(pikku)likkojen sarjaa". En väitä, että olisin mikään brony-asiantuntija, mutta ilmiö on ollut tuttu kesästä asti ja näkisin, että toimittajalla olisi ollut herkullinen tilaisuus tarkastella ilmiötä syvemmin, koska brony-yhteisö kukoistaa kuitenkin tosi reteästi netissä ja pienellä pohjatyöllä aiheesta olisi saanut aikaan oikeasti kiinnostavan artikkelin! Nyt molemmat artikkelit lähinnä viittaavat Wall Street Journalin alkuperäisartikkeliin ja tekevät lyhyen ja melko sisällöttömän ja jopa hämmentävän yhteenvedon siitä, mikä brony-ilmiö on, ja tämähän vain herättelee ainakin minussa lisää kysymyksiä. Nyt annetaan vain kuvaa koko asiasta vähän friikkisirkustyyliin ("kattokaa, jätkät kattoo ponipiirrettyä, höhöö!") eikä ollenkaan laajenneta sitä mm. siihen, kuinka ponien ja nuorten miesten yhteentörmääminen on internetajan ilmiö, rikkoo sukupuolirooleja ja toisaalta samalla jopa uusintaa niitä, liittyy alkuperäiseen MLP-ilmiöön 80-luvulta jne.! Ja tässä oli vasta muutama alkeellinen ajatus, jotka pyörivät mielessäni, kun ajattelen brony-ilmiötä. Harmi siis, että nämäkin lehdet jättivät oivan tilaisuuden käyttämättä. Monilla foorumeilla (mm. Pelit-lehden foorumilla) on pitkiäkin keskusteluja FIM-sarjasta ja brony-ilmiö tulee aika selkeänä esiin, ja googlaamalla löytyy sivukaupalla vaikka mitä brony-juttuja. Molemmat suomenkieliset lehtijutut voivat lyhyydellään jopa antaa väärän kuvan siitä, mikä brony-ilmiö on ja mitä sillä haetaan ja mistä se on tullut, jos lukija ei halua ymmärtää tai edes osaa ymmärtää sitä isommassa kontekstissa. Esimerkiksi tämä TE:n kommenteista napattu kommentti on aika selkeää tulosta tästä mainitsemastani väärinymmärtämisestä: "Sairasta". Brony-ilmiön syväluotaaminen jossain olisi siis enemmän kuin toivottavaa ja tätäkin enemmän kiinnostavaa!

    Itse suunnittelin kirjoittavani tästä brony-ilmiöstä pohdiskelevan blogijutun pari kuukautta sitten, mutta en millään repeä siihen opiskeluiltani ja muulta elämältä ja se sitten jäi :(

    VastaaPoista
  4. Brony, niinpä. Näyttikin oudolta kirjoitusasulta tuo toinen.

    Mä kans tahtoisin nähdä ne taskuponit! X)

    Hamajo Hokkaido: kiva nähdä uusia tyyppejä kommentoimassa. Tervetuloa joukkoon ponimaiseen.

    Mua viehättää bronyily. (luova taivutusmuoto) Oli jo aikakin, että miespuoliset fanittavat jotain tytöille suunniteltua juttua. Hohkeeta. Pitääpä perehtyä ilmiöön perusteellisemmin.

    Aquila: On ihme juttu, että TE ja M&M yleensäkän kommentoivat tämäntyyppistä asiaa. Mikäli artikkelit olisivat olleet perusteellisempia, olisi varmaan kyseessä ollut joku kesätyöläinen, joka on unohtanut missä lehdessä olikaan töissä. Olet silti oikeassa, että jos työhön ryhtyyn, se olisi hyvä tehdä perusteellisesti, etenkin on kyseessä PONIT. Jiihaa!

    VastaaPoista